×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be 351 azonosítóval rendelkező felhasználó.

2015. szeptember 14., hétfő 14:00

Hatvan éve érettségiztek

Írta:  Gargya Imre
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

„A gimnázium erőssége az a nemzedéklánc, amely generációkat köt össze”. Sarkadi Nagy János egykori igazgató gondolatai ezek, amelyeket az 1955-ben végzett évfolyam tagjai is magukénak vallannak. Egy nagy generáció életben lévő tagjai találkoztak szeptember 3-án, az egykori alma materban.

Gyulai Sándor igazgató köszöntötte az öreg diákokat, majd beszélt a gimnáziumban folyó oktató-nevelő munkáról is. A találkozó különlegessége volt, hogy a jelenlévők között Böszörmény három díszpolgára is ott volt: Zs. Nagy Imre, mint az osztály tagja, Oláh Imre és Csiha László pedig a feleségeiket kísérték el.


A gerontológus professzor, Zs. Nagy Imre vállalta a tiszteletbeli osztályfőnök szerepét, aki megfogalmazta: a jelenlévők mindannyian az öregedés tudomány csodái, amelyre életük, koruk is bizonyíték. Szomorúan állapította meg, hogy sokan már nincsenek közöttük, többen pedig egészségi állapotuk miatt nem vállalták az utazást.

Az ötvenes évek sajátos világa tükröződött vissza azokon a tárgyi emlékeken, amelyeket Csiha Lászlóné vitt magával az alkalomra. Többek között az egykori szalagtűző meghívóját. Hatvan esztendővel ezelőtt a Petőfi kultúrotthonba hívták a vendégeket. A maturandusok Csiky Gergely Buborékok című vígjátékát mutatták be, osztályfőnökük, Papp Béla tanár úr rendezésében. A nyitótánc majdnem botrányba fulladt, mert az előadott francia négyest, előzetesen nem egyeztették a pártbizottsággal.

A ballagásuk május első szombatján volt, tanítási időben, déli 12 órakor. Aprócska ballagó tarisznyájuk is mentes volt minden díszítéstől: katonai hátizsák anyagából készült. A maturandus-szalagnak pedig külön története volt. Egy-egy tanuló több baráttól és ismerőstől is kapott egy kis kártyát, amelyre bölcsességet írtak. A boríték pedig át volt kötve szalaggal, amelyre az „M” betűt minden feladó saját maga hímezte. Így vált egyedivé az ajándék. Ki-ki azt a szalagot viselte, amely legjobban tetszett neki.

Az öreg diákok a találkozón egykori tanáraikról is megemlékeztek. Megtekintették a kortárs, Kertész László életét bemutató kiállítást is, amely sok-sok emléket idézett fel bennük a diákévekről.

Orvos, mérnök, tanár, gyógyszerész, mezőgazdász lett belőlük, akik tisztességgel végigszolgálták az életüket. A szerteágazó életutak hatvan esztendő után ismét összefonódtak egy napra. Egy dolog nem változott bennük: az iskola iránti feltétlen szeretet.


(Gargya Imre)

Megjelent: 784 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. szeptember 15., kedd 09:34
Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates