2011. június 15., szerda 10:53

Önkéntességi konferencia Trogirban

Írta:  Ráczné Bársony Judit
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

A Testvérvárosok Európai Önkéntességi Konferenciáját rendezte meg május 27-30. között Horvát testvérvárosunk, Trogir.

A tizenkét civil szervezetet összefogó böszörményi Közművelődési Tanács is képviselte magát. A konferencián Trogir új magyar testvérvárosa Harkány, valamint az olasz Sarlat-La Caneda, a német Veterstetten testvérvárosok is részt vettek, de képviseltette magát az ukrán, cseh és a lengyel nemzet is. A tanácskozás nyitó délelőttjén a bemutatkozó prezentációkból, így a Közművelődési Tanács bemutatkozó filmjéből is kiderült, hogy minden nemzet fontosnak tartja az önkéntességet, annak társadalmi szélesítését és az önkéntesek munkájának elismerését.

(A cikk folytatódik!)
Hangsúlyozott gondolatként hangzott el a nemzeti, regionális és helyi szinten való kampányolás az önkéntesség mellett. Feladat az információátadás, tanácsadás, önkéntes tréningek szervezése az embereknek és az aktivistáknak.
 
Az önkéntes szervezetek célja az egyének és csoportok boldogulásának, fejlődésének elősegítése, ezért fontos, hogy a lakosság megértse, miért is van szükség ezekre.
A második nap vitadélelőttön vettünk részt, ahol huszonöt fős csoportokban cseréltünk tapasztalatot e témában.
 
Érdekes és hasznos volt megismerni egymás véleményét, főként látni azt, hogy bár különböző országokban élünk, más nyelveken beszélünk, amit teszünk és tenni szeretnénk, az ugyanaz. Egyhangúlag tettük le a voksot az önkéntesség szükségessége mellett, hogy segítsük a fiatalokat, az időseket, a betegeket, a rászorultakat, átadjuk a hagyományokat, nemzeti kultúránk értékeit a felnövekvő nemzedéknek.
A lengyel delegáció egyik tagja által megfogalmazott mondatot neveztük zárásként mottónknak, mely szerint: „Az önkéntesség reményt ad az embereknek, és a remény soha nem hal meg.”
A szakmai tapasztalatcsere mellett természetesen megismerkedtünk a gyönyörű várossal, és fürdőzhettünk a tengerben is.
 
Köszönjük a Városi Televíziónak a Közművelődési Tanács filmjének elkészítésében nyújtott segítségét.

(Ráczné Bársony Judit a K.T. alelnöke)
Megjelent: 3591 alkalommal Utoljára frissítve: 2011. június 15., szerda 22:12
Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates